
Sezon owocowo – warzywny w pełni…
Pamiętajmy, żywienie to bardzo ważny element funkcjonowania organizmu, który wpływa na nasze zdrowie i dobre samopoczucie. Zbilansowana dieta bogata w warzywa i owoce jest szczególnie ważna dla osób zmagających się z chorobą Alzheimera. Dbajmy o to aby nasze posiłki były różnorodne, szczególnie teraz gdy sezon owocowo warzywny jest w pełni.
Najczęściej zalecaną przez lekarzy dietą w schorzeniach wieku podeszłego jest dieta śródziemnomorska i dieta DASH.
Podstawę pierwszej stanowią nisko przetworzone produkty roślinne, takie jak warzywa i owoce, pełne zboża, rośliny strączkowe, orzechy i oliwa, a także ryby z niewielką ilością mięsa, mleka i produktów mlecznych oraz ewentualnie regularną niewielką ilością alkoholu, w postaci czerwonego wytrawnego wina.
Dieta DASH z kolei kładzie nacisk na spożycie warzyw, owoców i niskotłuszczowych produktów mlecznych, obejmuje produkty pełnoziarniste, drób, ryby i orzechy, przy jednoczesnym zachowaniu umiaru w spożyciu tłuszczy, czerwonego mięsa, słodyczy i napojów zawierających cukier.
Poza tym do kombinacji wyżej przedstawionych diet, wprowadzono pewne modyfikacje, które zostały oparte o dane pochodzące z przeglądu ostatnich badań naukowych dotyczących związku pomiędzy żywieniem, a procesami starzenia się mózgu.
Dietę śródziemnomorską i dietę DASH uzupełniono o zalecenia spożycia wybranych produktów, które wywierają korzystny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Szczególne znaczenie mają tutaj bogate w beta-karoten oraz chlorofil zielonoliściaste warzywa, takie jak: jarmuż, szpinak, rukola, roszponka, sałata, które w świetle badań naukowych przyczyniają się do spowolnienia procesów odpowiedzialnych za pogorszenie się wraz z wiekiem funkcji poznawczych.