
ŻYWIENIE OSÓB Z CHOROBĄ ALZHEIMARA. O CZYM NALEŻY JESZCZE PAMIĘTAĆ …
W przypadku choroby Alzheimera istotne jest nie tylko to, co chory je, ale i jak je.
Dlatego warto pamiętać o kilku zasadach!!!
- Należy ograniczać liczbę bodźców i zastawy podczas posiłków, dlatego do jedzenia podawaj choremu łyżkę lub widelec (w zależności od potrzeby). Jeśli będzie miał za duży wybór, pogubi się i może zacząć jeść np. nożem.
- Należy podawać choremu tylko jedno danie, w niewielkiej porcji. Może się zdarzyć, że chory będzie chciał zjeść wszystko naraz, nie gryząc dobrze posiłku. Mniejsze porcje temu zapobiegną. Poza tym zbyt duża ilość dań może chorego przytłoczyć.
- Dieta chorego powinna być dostosowana do stopnia zaawansowania choroby. Gdy chory ma umiarkowaną postać choroby, może jeść samodzielnie. Gdy jego choroba jest zaawansowana, chory może mieć problemy z przełykaniem.
- Chory może nie odczuwać głodu i pragnienia (po prostu nie pamięta o jedzeniu i piciu lub nie potrafi zidentyfikować i nazwać głodu), dlatego nawet gdy nie mówi, że jest głodny, zaproponuj mu coś do picia i jedzenia, np. filiżankę herbaty, soku, zdrową przekąskę.
- Dbaj o odpowiednie nawodnienia chorego. Odwodnienie może pogorszyć jego stan zdrowia. Objawami sugerującymi odwodnienie są: ciemniejsza barwa moczu oraz jego większa gęstość, utrata elastyczności skóry, zapadnięte oczy, suche usta, przyspieszone bicie serca, ospałość.
- Nie wyręczaj chorego i nie karm go, ale wspieraj podczas jedzenia (np. chwyć dłoń i pomóż poprowadzić ją do ust).
Bardzo ważne jest aby dieta chorego bogata była w produkty roślinne, takie jak warzywa i owoce, pełne zboża, rośliny strączkowe, orzechy, oliwę a także ryby oraz ewentualnie regularną niewielką ilością alkoholu, w postaci czerwonego wytrawnego wina przy jednoczesnym zachowaniu umiaru w spożyciu tłuszczy, czerwonego mięsa, mleka i produktów mlecznych, słodyczy i napojów zawierających cukier.
Przykładowy jadłospis
Dzień 1
I śniadanie: pieczywo pełnoziarniste z wysokiej jakości wędliną drobiową i warzywami
II śniadanie: garść migdałów
Obiad: kasza gryczana, pierś z kurczaka grillowana, sałatka z gotowanego brokuła z marchewką z sosem na bazie oliwy z oliwek
Podwieczorek: pomidory z mozzarellą i rukolą z dodatkiem oliwy
Kolacja: sałatka z dowolnych warzyw z tuńczykiem i dodatkiem kaszy jaglanej
Dzień 2
I Śniadanie: pieczywo pełnoziarniste z pastą z makreli, sałatą i papryką
II śniadanie: miseczka borówek, kefir
Obiad: makaron spaghetti razowy z pieczonym łososiem i duszonym szpinakiem z dodatkiem oliwy
Podwieczorek: garść orzechów włoskich
Kolacja: sałatka z ciecierzycy z czerwoną cebulą, ogórkiem i pomidorami suszonymi
źródło:
https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/diety/dieta-mind-zasady-przykladowy-jadlospis-aa-usAM-q8CA-iFne.html
https://www.aptekarosa.pl/blog/286,dieta-w-chorobie-alzheimera-co-powinno-znalezc-sie-w-menu-chorego.html#
Obraz eloneo z Pixabay