ŻYWIENIE OSÓB Z CHOROBĄ ALZHEIMARA. O CZYM NALEŻY JESZCZE PAMIĘTAĆ …

W przypadku choroby Alzheimera istotne jest nie tylko to, co chory je, ale i jak je.

Dlatego warto pamiętać o kilku zasadach!!!

  1. Należy ograniczać liczbę bodźców i zastawy podczas posiłków, dlatego do jedzenia podawaj choremu łyżkę lub widelec (w zależności od potrzeby). Jeśli będzie miał za duży wybór, pogubi się i może zacząć jeść np. nożem.
  2. Należy podawać choremu tylko jedno danie, w niewielkiej porcji. Może się zdarzyć, że chory będzie chciał zjeść wszystko naraz, nie gryząc dobrze posiłku. Mniejsze porcje temu zapobiegną. Poza tym zbyt duża ilość dań może chorego przytłoczyć.
  3. Dieta chorego powinna być dostosowana do stopnia zaawansowania choroby. Gdy chory ma umiarkowaną postać choroby, może jeść samodzielnie. Gdy jego choroba jest zaawansowana, chory może mieć problemy z przełykaniem.
  4. Chory może nie odczuwać głodu i pragnienia (po prostu nie pamięta o jedzeniu i piciu lub nie potrafi zidentyfikować i nazwać głodu), dlatego nawet gdy nie mówi, że jest głodny, zaproponuj mu coś do picia i jedzenia, np. filiżankę herbaty, soku, zdrową przekąskę.
  5. Dbaj o odpowiednie nawodnienia chorego. Odwodnienie może pogorszyć jego stan zdrowia. Objawami sugerującymi odwodnienie są: ciemniejsza barwa moczu oraz jego większa gęstość, utrata elastyczności skóry, zapadnięte oczy, suche usta, przyspieszone bicie serca, ospałość.
  6. Nie wyręczaj chorego i nie karm go, ale wspieraj podczas jedzenia (np. chwyć dłoń i pomóż poprowadzić ją do ust).

Bardzo ważne jest aby dieta chorego bogata była w produkty roślinne, takie jak warzywa i owoce, pełne zboża, rośliny strączkowe, orzechy, oliwę a także ryby oraz ewentualnie regularną niewielką ilością alkoholu, w postaci czerwonego wytrawnego wina przy jednoczesnym zachowaniu umiaru w spożyciu tłuszczy, czerwonego mięsa, mleka i produktów mlecznych, słodyczy i napojów zawierających cukier.

Przykładowy jadłospis

Dzień 1
I śniadanie: pieczywo pełnoziarniste z wysokiej jakości wędliną drobiową i warzywami
II śniadanie: garść migdałów
Obiad: kasza gryczana, pierś z kurczaka grillowana, sałatka z gotowanego brokuła z marchewką z sosem na bazie oliwy z oliwek
Podwieczorek: pomidory z mozzarellą i rukolą z dodatkiem oliwy
Kolacja: sałatka z dowolnych warzyw z tuńczykiem i dodatkiem kaszy jaglanej

Dzień 2
I Śniadanie: pieczywo pełnoziarniste z pastą z makreli, sałatą i papryką
II śniadanie: miseczka borówek, kefir
Obiad: makaron spaghetti razowy z pieczonym łososiem i duszonym szpinakiem z dodatkiem oliwy
Podwieczorek: garść orzechów włoskich
Kolacja: sałatka z ciecierzycy z czerwoną cebulą, ogórkiem i pomidorami suszonymi

źródło:
https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/diety/dieta-mind-zasady-przykladowy-jadlospis-aa-usAM-q8CA-iFne.html
https://www.aptekarosa.pl/blog/286,dieta-w-chorobie-alzheimera-co-powinno-znalezc-sie-w-menu-chorego.html#
Obraz eloneo z Pixabay